Blackout for Hungary

On the 21st of December the party holding the majority of the Hungarian parliament voted in favor of a new media law that is a collection of some of the most oppressive and undemocratic laws from all over Europe and with some worrying changes.

To show our concern for fundamental rights and free speech we black out its online presence on the 5th January 2011 for 24 hours.

continue to the site »

2008. május 13., kedd

Regen

volt mar, hogy utoljara irtam. Ez azert volt mert nem tortent semmi kulonos. Az meg valoszinuleg azert mert probaltam visszafogni magam es nem csinalni semmi kulonoset, mint pl utazas, vagy buli. Ezt meg azert hogy sporoljak :) Szoval a vegeredmeny a mokuskerek, amit tekerek mostanaban: munka, kosarlabda, TV, nyugis hetvege otthon. szoval most ezekrol irok:

Kezdem a rovidebbjevel: Kosarlabda.
Nagy szerencsemre erkezett a ceghez egy korombeli nemet center (nagyobbfajta kosaras), akivel megragadunk minden alkalmat hogy kosarazzunk, hol utcan, hol acegeskosaron, hol iskolakban (itt szabad). Ez tok jo! Emellett elvetve a konditeremlatogatassal toltom ki a maradek napokat.

TV: Patrik szobatarsam kb 2000 DVD-t hozott (mind eredeti.. komoly, ilyen ez a sved mentalitas), szoval van mibol valogatni, amugy meg nezem az NBA (amerikai kosarlabda liga) rajatszasat. Jeghokit mar nem nezek, mert kiesett a helyi csapat (San Jose Sharks). Persze ennek sokan orultek, mert itt babonabol, amig bent van a csapat, a szurkolok a jatekosokkal egyutt nem borotvalkoznak, es enis mar eleg viccesen neztem ki 2,5 het nemborotvalkozas utan.

Hetvegek: elindult a BBQ szezon, ami a grillezes amcsi megfeleloje. Ez tenyleg nagyon durva, mert azt hinne az ember, hogy grillezni mindig lehet, ha sut a nap (vagy meg jegesoben is: lasd Apu-meg-a-szomszedok) itt most aprilis vegen indul ez be. Voltam San Franciscoban egy haz tetejen (ahol Halloween party is volt), 2-3 parkban, vagy apartmankoplexumok kozos medenceje mellett, szoval sokhelyen. Ilyenkor mindig mindenkit megbotrankoztatok hogy az oklomnyi voroshagymat es a tenyernyi meretu gombakat csak ugy feldobom a racsra :) persze azutan mindenki kostolja, es utana szereti (lehet hogy csak udvariasak, de nekem mindig izlik, kicsit oltja a honvagyam :))

Munka: Na ezt hagytam a vegere mert errol hosszabban akarok irni. Komoly filozofikus temakat boncolgatok magamban, amiota a sajat boromon tapasztalom milyen is az hogy DOLGOZNI jarni:
-Avval kezdem hogy nem kapok fizetest. Az osztondijtol kapok havi fix osszeget, ami az itteni gyakornoki berek fele, egy elore kiszamitott osszeg, ami pont eleg a megelheteshez. Ezt nem panaszkodaskent, vagy kifogaskent mondom, hanem mint teny szogezem le. Tehat nem oraberem van, a tulorazas sem szamit sehova (csak keszen kell lennem)
-Eloszor is faraszto, de csak azert mert nem lehet ledolni akkor amikor akarunk, ami a tanulas eseteben megvolt. Eppen ezert a KV (kave) szerves resze lesz az ember eletenek, ami tobbnyire beall egy ritmusra (nekem reggel, meg ebed utan, de nem tul keson hogy este errezzem hogy faradt vagyok).
-Masodszor erdemes koran jonni, ezt nehezem tudnam elmagyarazni, de tokjo erzes az elsok kozott erkezni. No nem azert mert akkor meg van parkolohely, de vhogy nyugodtabb reggel az iroda, van ido hireket olvasni, nincs az a lelkiismeretfurdalas ami a 10 orakkor erkezoknak. En mar kb 2 honapja (amiota atkoltozten, es Ralffal jarunk dolgozni) 8ra jarok, noha senkit nem erdekel hogy ki mikorra er be.
-Ebedszunet. Van elonye a hosszu (1oras) ebedszunetnek, de miota hazamentek a kozelebbi barataim mind, altalaban az asztalomhoz hozom a fott etelt, es itt fogyasztom el az index.hu olvasasa kozben.
-Masik dolog a hazamenetel: mivel nagyon nincs miert hazasietnem, nem is szoktam. Maradok amig kedvem van, vagy amig indulni nem "kell" kosarazni. Altalaban siman bent vagyok 10 orakat egy nap, de ez csoppet sem zavar.
-Hetvegen nagyon jo bejonni, mert ures az iroda. Tenyleg senki nincs, szoval ilyankor teljesen mas a hangulata, es en ha kicsit egyedul akarok lenni, bejovok. Tudok dolgozgatni is (es tok jo erzes hogy ez egy extra), meg az otthoniakkal beszelni, vagy miegymas netezes.
-Gyakornok vagyok egy nagyvallalatnal. Ebbol sokminden kovetkezik, de a legfontosabb sztem hogy leszarnak. Korabbi elvarasaimmal szemben, miszerint majd kapok egy mentort aki a napja minden 2. perceben engem tanit, senkinek nincs ideje, kedve egy ilyen gyakornokkal foglalkozni, aki ugyis hazamegy. Tehat segitseget nem nagyon kapok, mindent magamnak kell megoldanom/megtalalni a neten, es ebbol kovetkezik hogy csak olyan munkat biznak ram ami vagy nem letkerdes, vagy egyszemelyes es konnyu. Azt hiszem hogy ezert igazan nem lehetek merges, ez midnenhol igyvalahogy van.
-A fonokom nagyon elfoglalt, nem is beszelunk, ez vmennyire az elozo pontbol is kovetkezik, de mondjuk a kollegakra sem er ra, csakha vmiben egyutt kell veluk dolgoznia. Mindegy, ebbol is latok egyfajta menedzserhozzaallast, az elonyeit (mindenki azt csinal amit akar, csak a csapatnak ne keruljon penzebe, legyen kesz a munka idore, es jelentjunk meg a meetingeken), hatranyait (nulla kommunkikacio, motivacio, stb.).
-Es a legfontosabb pont: a lustasag. Biztos vagyok benne hogy evvel nem vagyok egyedul, de mar korabbi onismeretem alapjan tudtam hogy nehezen koncentralok egy feladatra sokaig (ugye papiron minden aldott nap 8 orat kellene). Namost a faradsag csak alvastervezesi es KVfogyasztasi kerdes, erre butasag fogni. Hosszutavon bizony az ember hozzaallasa a fontos. A motivacio rovidtavon segit, ha az ember motivalt, akkor konnyebben veszi ra magat hogy tenylegesen az adott problemaval foglalkozzon. De azt is hallottam mar hogy onmagunk motivalasa intelligencia kerdese is! Nem hangzik butasagnak! Masik dolog: Lustanak mindenki tud lenni, es az olyannyira igaz hogy azt latom magam korul hogy azok az emberek viszik sokra akik hosszutavon (azaz altalaban) nem lustak. Nem kell zseninek lenni ahhoz hogy az ember vigye vmire, eleg ha vki becsulettel, megbizhatoan, egyfolytaban dolgozik (es az is idetartozik, hogy megtesz mindent hogy dolozhasson: utanajar, tanul, sajat maganak meg is teremti a felteteleket), es nem csak mulatja az idot: csetel, blogozik (mint most is), neten olvasgat, vagy akar mas szemelyekkel egyutt mast csinal. Termeszetesen nekem is vannak ilyen problemaim. Ketfelekeppen probalom kezelni. Eloszor is probalom mondogatni magamnak, hogy nem az szamit hogy most "kb ugyse szamit", mert kesobb, nem is olyan soka "elesben" fogok dolozni. Masik trukkom, hogy heti 55 orakat ulok az asztalomnal (lasd fentebb) amibol azert csak kijon egy versenykepes abszolult munkaval toltott heti ido. Ugy gondolom hogy ennek hivatalosan mondjuk heti 30 ora alatt nem szabadna lennie (ezt tuztem ki celul). Nem tudom ha mindenki oszinten magabanez, ki mennyit dolgozik tenylegesen (csak a hivatalos emailezes szamit!!). Nyilvan az is igaz hogy ez is, mint minden, gyakorlas kerdese tehat kesobb tuti konnyebb lesz (talan). En sztem 20 orat tudok most kb letettni az asztalra, ami tenyleges meeting, hivatalos emailezes, konzultacio es tenyleges programozas, avagy a programozashoz szukseges tudas elsajatitasa. Ezt keveslem. Dolgozom raja! Pl. most ezen agyalok, hogy alakitsam a hozzaallasom.
-Segit meg hogy temat valtottam, uj kollegaval dolgozom egyutt, es uj feladato(ka)t kaptam. Ezek szinten tetszenek, de az is motival hogy uj emberekkel dolgozom, ugyhogy naluk tisztalappal indulva, uj kepet epithetek fel magamrol. Plusz enis uj dolgokat tanulhatok toluk.
-Ja es meg ami eszembe jutott: a hatekonysag. Bizony nem mindneki egyforman hatekony, talan ez tehetseg kerdese is. DE szerintem ez tokmind1. A lustasag pontban levo hozzaallasnak nevezett vmi ami szamit. Ugyanis, hosszutavon a tehetseg kiegyenlitodik, es kb semmisse valik (illetve az azonos hozzaallasuak kozott szamithat). A hatekonysag csak az ujjitasok kapcsan szamit, amugy mindenbe "bele lehet jonni". Szoval megha vki az egyetemrol is "lemaradva" erkezik, ha a hozzaallasa megfelelo: utanatanul, utanaolvas, megkerdezi stb. stb. es ha az effektiv munkaval toltott ideje magas, ez hosszutavon nem jelenik meg hatranykent.

Na szoval igy teltek/telnek a mindennapjaim, majd meg irok ha vmi emlitesremelto lesz.

Sziasztok!
J